Paź
2013

Co zjemy na nurkowaniach w Chorwacji?

Wysoka temperatura, świetna pogoda, ciepła i przejrzysta woda- Chorwacja! Usytuowanie w południowej Europie nad Morzem Adriatyckim nadało temu miejscu samych plusów.  Ciepły klimat śródziemnomorski oraz fakt, że większość mieszkańców tego kraju to słowianie, sprawia, że wykształciła się tu bardzo ciekawa kultura przybrana licznymi tradycjami, które potrafią różnić się znacznie podczas przepłynięcia z wyspy na wyspę.

Wyjazdy nurkowe do Chorwacji organizuje Centrum nurkowe Aquamatic z Wrocławia. Więcej informacji na stronie: http://aquamatic.pl/chorwacja-nurkowanie

I tak właśnie na jednej z wielu zamieszkałych wysp Chorwacji, Pag wytworzyła sobie swoje własne obyczaje, którymi chwali się przybyłym turystom i pozwala czerpać z ich dobra pełnymi garściami. Choć ceny tradycyjnych wyrobów są dosyć wysokie, to warto jest zobaczyć słynne wyroby koronkowe z tych okolic. Ponad to na Pagu możemy doświadczyć szerokiego przekroju propozycji kulinarnych, oferowanych na wyspie. Nurkowanie to tylko cześć przyjemności, jakie możesz czerpać podczas pobytu na wyspie Pag.  To niesamowite miejsce, zadziwi Cię urokami swej tradycyjnej kuchni.

Jednym z nich jest na pewno Paski ser, który wyrabiany jest z owczego mleka dodatkiem soli morskiej z dodatkiem ziół. Dodatkowo oprócz słynnych w całej Chorwacji owoców morza, na pewno warto jest pokusić się o spróbowanie tamtejszej baraniny. Tak więc po przyjemnym  wysiłku fizycznym, jakim niewątpliwie jest nurkowanie , warto jest zadbać o regenerację i spróbować tamtejszej kuchni.

Inne ciekawe artykuły związane z nurkowaniem w Chorwacji:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *